fbpx

A célok kitűzése segít neked abban, hogy a lényeges dolgokra tudj fókuszálni, hogy azokkal foglalkozz, amik előrébb visznek célod elérésében, és ne aprózd el a figyelmedet mindenféle jelentéktelen tevékenységgel.

sikeres vállalkozás

Sikereket szeretnél elérni az életben? Legyen szó magánéleti vagy szakmai vágyakról, közös bennük, hogy az eredmény nem hull csak úgy az öledbe. Tudnod kell, hogy mit szeretnél elérni, és azt is, hogy azt hogyan érheted el. Ezek átgondolása és rögzítése a célkitűzés, ami nélkül kicsi az esély a sikerre.

A célkitűzést 3 fő elemre bonthatjuk:

    • célok meghatározása
    • célok megfogalmazása
    • célok leírása

Célok meghatározása

A célkitűzések első lépéseként vedd sorra az álmaidat, vágyaidat, miket szeretnél megvalósítani. Ha megvan a lista, akkor válassz ki egy dolgot, amivel foglalkozni fogsz az elkövetkezendő fél-egy évben.

Ideális, ha egyszerre egy nagy célod van, mert így a fókuszodat azon az egy dolgon tudod tartani. Persze előfordulhat, hogy magánéleti és szakmai célon is dolgozol egyszerre. Ez nem probléma, sőt, fontos, hogy a két terület egyensúlyban legyen. Ha nincs meg a megfelelő háttér a munkához, az dekoncentráltsághoz vezethet, és lehet, nem tudsz elég hatékonyan dolgozni az üzleteden. Illetve fordítva is igaz, a karrierbeli problémák súlyosan érinthetik mindennapi életünket.

Célok megfogalmazása

Miután kiválasztottad, hogy mely célodon szeretnél dolgozni, fogalmazd meg pontosan, hogy hová, milyen állapotba szeretnél eljutni. Milyen konkrét eredményeket akarsz elérni.

Ha ez megvan, vizsgáld meg, hogy milyen lépések vezetnek el odáig. Alkoss részcélokat, amiknek teljesítése közelebb visz a fő célodhoz. Találj olyan mérhető tevékenységeket, eredményeket, amiknek a növekedésével biztosan előre haladsz a célod megvalósítása felé.

Célok leírása

Amikor átgondoltad és megtervezted a célod eléréséhez vezető lépéseket, írd le őket!

Egyrészt azért, hogy ne felejtsd el, hogy mit kell tenned. Írás közben ráadásul biztosan találsz még homályos pontokat, amiknek leírásához pontosabb átgondolás, megfogalmazás szükséges, tehát még alaposabb munkát végzel általa.

A tennivalók rögzítése segít rájuk fókuszálni, így nagyobb eséllyel fogsz dolgozni rajtuk. Minden nap meg tudod tervezni, mivel fogsz foglalkozni aznap vagy másnap (attól függően, hogy reggel vagy este osztod be a napi tennivalókat).

Nem utolsó sorban jóleső érzés, amikor kiteheted a pipát mögéjük, hogy elvégezve.

Célkitűzésre kifejlesztve

Céljaink elérésében fontos, hogy mérhető legyen a haladás. Így már a célok kitűzése is megkívánja, hogy olyan indikátorelemeket válasszunk ki céljainkhoz és részcéljainkhoz, ami megfelelő, releváns eredményt ad a későbbiekben.

Az OKR rendszer szellemiségében kifejlesztett, online elérhető OKR szoftver, azaz célkitűzési alkalmazás segít neked, hogy ne csak megfogalmazott céljaidat és a kiválasztott, mérhető eredményeket rögzítsd, de a projekted előrehaladásával folyamatosan követhesd a fejlődést, a mérőszámok függvényében tisztában lehetsz az előrehaladás mértékével.

Láthatod, ha jól működik a kigondolt stratégia, vagy éppen azt, hogy nem működik, és változtatnod kell a hatékonyság javítása érdekében. Ezzel időt, pénzt és energiát spórolhatsz, hogy nem mennek el feleslegesen hónapok a rossz irányba.

Kövesd nyomon a feladataidat és a projektjeidet az alkalmazásunkban!

Eisenhower mátrix